Hos OTW er vi stolte af vores forskelligheder – også når det kommer til vores alder og erfaring. Men hvad betyder det egentlig for samarbejdet, når der er årtiers forskel på dåbsattesten? Mød vores ældste kollega på 61 år og yngste på 26 år.

 

Hvad har overrasket dig mest ved at have en kollega, der er så meget yngre/ældre end dig?

Karen: Hvor sjovt, vi har det! Nanna er altid klar til at grine af ting, der sker omkring os. Hvad enten det er en mislykket powerpoint eller nogen, der ringer og puster et lille problem op til noget stort – vi kan lynhurtig få det vendt til et grin. Og blive enige om, at der ikke er nogen grund til drama, og så finder vi sammen en løsning.

Nanna: Den enorme mængde af viden og erfaring, som Karen har, som jeg forsøger at drage så meget nytte ud af som muligt, uanset om det er arbejdsrelateret eller i privat regi.

Hvad betyder det for OTW, at der er plads til så stort aldersspænd?

Karen: Det er jo fedt, at der er plads til både nysgerrighed, højt tempo, eftertanke og erfaring – jeg synes, det kommer frem på tværs af aldre. Og jeg lærer hele tiden noget, både fagligt og om, hvad der fylder og er vigtigt, når man er i tyverne. Vi har jo kunder i alle aldre og arbejder med målgrupper i alle aldre – så selvfølgelig skal arbejdspladsen også afspejle det.

Nanna: Når man har et bredt aldersspænd på en arbejdsplads, giver det plads til flere forskellige perspektiver og åbner op for erfaringsudveksling, der kommer virksomheden og kunderne til gode gennem kreative indspark, der kan fungere på tværs af aldre.

Hvad har du lært af at arbejde sammen?

Karen: Lige i øjeblikket lærer jeg en masse om TikToks muligheder, fordi det optager os netop nu. Men jeg har også lært noget af Nannas tilgang til historiefortælling og hendes måde altid at tænke i korte og kontante formuleringer.

Nanna: Når jeg tænker tilbage på de sidste fire år med Karen, har jeg især lært meget om at være velforberedt og stole på sin erfaring. Jeg kommer særligt til at tænke på første gang jeg var med til en workshop og så, hvordan Karen formåede at styre slagets gang og hele tiden havde øje på opgaven, mens hun trak på tidligere erfaringer og ivrigt hev eksempler op fra lommen – og den slags kræver altså overskud. Dét er en disciplin og en balancegang, som jeg helt sikkert skal øve mig mere i.

Hvornår kan det være svært at arbejde sammen?

Karen: Jeg bliver nødt til at tage hækling alvorligt! Når nu Nanna er så optaget af det. Og hvis ret skal være ret, så hækler hun jo ikke bare tasker, hun deler også processen på TikTok og får en masse til at følge og like. Hun bruger det til at udforske mediet – og hun er god til at eksemplificere og forklare, hvis man er interesseret.

Nanna: Det kan være svært at arbejde sammen med en, der er ældre end mig, når jeg smider pop-kulturelle referencer og snakker om trends fra TikTok og nogle sociale medier, hvor Karen ikke er til stede. Heldigvis er Karen altid super nysgerrig på, hvad det egentlig er, jeg snakker om.

Hvad er det bedste tip, du har, til at få et samarbejde til at fungere på tværs af aldre?

Karen: Respekt, er mit vigtigste råd. Lyt, lær – og hav respekt for hinandens kvalifikationer og forskellighed. Altså, der er jo ingen der siger, at man ikke kan gøre ting på nye måder. Jeg bliver klogere af at lytte – og jeg deler gerne ud af min erfaring, når jeg selv bliver mødt med respekt.

Nanna: Det er vigtigt, at begge parter anerkender, at man kan lære enormt meget af hinanden, så længe man er villig til at lytte og være nysgerrig på deres udgangspunkter.

 

Karen Gahrn, 61 år

Uddannet som journalist 1987 fra Danmarks Journalisthøjskole

Har siden arbejdet som journalist og redaktør for en lang række medier.

Har arbejdet som redaktør hos OTW siden 2013.

 

Nanna Skousbøll, 26 år

Uddannet cand.mag i engelsk og kommunikation fra Københavns Universitet

Har siden arbejdet som content specialist og podcaster.

Har arbejdet som content specialist hos OTW siden 2019.